Публиката в Берлин изпрати с бурни аплодисменти диригента и пианист Даниел

...
Публиката в Берлин изпрати с бурни аплодисменти диригента и пианист Даниел
Коментари Харесай

С аплодисменти изпратиха в пенсия Даниел Баренбойм

Публиката в Берлин изпрати с бурни аплодисменти диригента и пианист Даниел Баребойм, който се отдръпва от поста музикален шеф на Берлинската държавна опера поради заболяване, заяви ДПА.

На прощалния концерт Баренбойм дирижира творби от Роберт Шуман и Йоханес Брамс и извърши дует на пиано на бис. Билетите бяха разпродадени от дълго време.  " За страдание, здравето ми се утежни доста през последната година. Вече не мога да осигуря представянето, което с право се изисква от един общоприет музикален шеф ", съобщи 80-годишният Баренбойм в петък. " Затова апелирам за схващане, че се отхвърлям от тази служба на 31 януари 2023 година "  

Роденият в Аржентина Баренбойм е първият човек, който има по едно и също време израелско и палестинско поданство. Притежател е и на испански паспорт. Той оглавяваше Държавната опера в Берлин от 1992 година Бил е и музикален шеф на Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Париж и " Ла Скала " в Милано, само че последните три десетилетия от кариерата си той отдаде на немската музика и аудитория, съдействието с които  " във всяко отношение, музикално и персонално, ни разреши да полетим ", цитира го " Гардиън ".

През последната година Даниел Баренбойм на няколко пъти отменяше концерти по здравословни аргументи. В началото на октомври той разгласи, че е време да се концентрира оптимално върху физическото си положение. Държавната опера трябваше да анулира планувания за рождения му ден на 15 ноември предходната година концерт в Берлинската филхармония, където Баренбойм трябваше да свири на пиано. Миналата събота обаче ветеранът дирижира Деветата симфония на Бетовен в Берлин. 

По-рано Баренбойм трябваше да се откаже от диригентските си функционалности за новата режисура на " Пръстенът на нибелунга " от Рихард Вагнер в Берлинската опера, която също беше готова за рождения му ден. Германските диригенти Кристиан Тилеман и Томас Гугеис го замениха на подиума. Тилеман замести Баренбойм и по време на турнето му в Азия с Държавната опера. През февруари предходната година той трябваше да се подложи на интервенция на гръбначния дирек.

Въпреки диагнозата и напредналата възраст Баренбойм посочи, че възнамерява да продължи да дирижира, " когато е допустимо ". Ще остана до края на живота си обвързван с музиката и подготвен да ръководя, изключително за Staatskapelle " (оркестъра на Берлинската опера - б.р.).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР